Reinventing the office Facade By Rakesh Bhosale

Pune is considered to be the cultural capital of Maharashtra and is known for being an educational hub and for its historical temples. It is growing through a transformation from small houses to apartment buildings and glass offices. Modern buildings are usually the same in shapes enclosed in different envelopes.

In this renovation project, we tried to break the normal boundaries of the construction in terms of corpo-rate offices and incorporate architectural strategies responsible to its surrounding to create a more inter-active building which focuses on environmental factors like light, ventilation, and view.

G.M. Kenjale Building stands out in its surroundings as it creates an urban platform due to its visual ap-peal. It is an office cum residential building façade renovation for a builder in Pune.

The site is located on the base of Parvati Hills. Atop the hillock, is the famous Parvati temple, one of the oldest in Pune. This renovation needed to appeal to a wider base of customers while having the building complement the existing temple. This renovated façade not only improved the aesthetics but also when approached strategically, resulting in a more energy-efficient building.

As the client is fond of the view of Parvati hills from his office and house, we decided to have the front façade rebuilt in a distinguished effective way, improving the relationship between the built and unbuilt. As the building is to be used as an office, therefore the most essential concern of the design was the creation of integrated views with homogenous volume surrounded by a historically significant neighbor-hood.

High-performance metallic CNC cut aluminum panel curtain wall provides additional exterior insulation. A range of circular perforations created in the aluminum panel reduces the dead load hence allowing light and ventilation to pass throughout the building

After taking into consideration, the greenery associated with the hills and the lack of adequate green spaces in the neighborhood; we tried to increase the ‘per capita green space’. Therefore we decided to distribute vertical green panels on each floor to provide the personal green space and also to make the façade vibrant and lively to some extent in contrast with the urban texture.

The design features a series of metallic CNC cut aluminum panels arranged in random sizes, inscribed in M.S. section and vertically sprawling green wall panels.

The outer skin acts as brise-soleil, shielding the interiors from the direct sunlight and providing a healthy and sustainable working environment. To emphasis the green wall panels in the elevation, the grey color was chosen as a neutral base for the shell and was complemented by the silver metallic CNC cut aluminum panels. The green plant palette is designed well and is settled and harmonious.

The design breaks the sharp boundary between indoor and outdoor by introducing volume into balco-nies, providing diverse perspectives through a variety of panels and plant palette.

A dialogue between interior and exterior, public and private, old and new are all debated and explored in this structure.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.